Access Point Name (APN)

Pengguna Onexox digalakkan untuk menetapkan (setting) APN telefon mudah alih anda.

Apa itu APN dan peranannya?

Access Point Name (APN) atau Nama Titik Akses adalah nama untuk tetapan yang dibaca oleh telefon anda untuk menyambungkan data Onexox ke pintu masuk rangkaian selular mudah alih (GSM, GPRS, 3G, 4G atau 5G) dengan rangkaian komputer lain atau Internet awam. Peranti mudah alih yang membuat sambungan data mesti dikonfigurasi dengan APN untuk disampaikan kepada pembawa. Pembawa kemudian akan mengkaji pengenal ini untuk menentukan jenis sambungan rangkaian apa yang harus dibuat, contohnya: yang mana alamat IP harus diberikan kepada peranti wayarles, yang mana kaedah keselamatan harus digunakan, dan bagaimana atau jika ia harus disambungkan kepada beberapa rangkaian pelanggan persendirian.

Lebih khusus lagi, APN mengenal pasti rangkaian data paket (PDN) pengguna data mudah alih yang mahu berkomunikasi (Onexox). Sebagai tambahan untuk mengenal pasti PDN, APN juga boleh digunakan untuk menentukan jenis perkhidmatan, (contohnya sambungan ke pelayan Protokol Aplikasi Tanpa Wayar (WAP), Perkhidmatan Pemesejan Multimedia (MMS)) yang disediakan oleh PDN. APN digunakan dalam rangkaian akses data 3GPP, cth. Perkhidmatan Radio Pakej Umum (GPRS).

Kesimpulannya, penetapan APN membuatkan talian internet Onexox anda lebih cepat menuju ke destinasi.

 

HOME

Rujukan:

  1. “What is an APN, and how do I change it?”. Android Central. 2017-06-27. Retrieved 2017-08-12.
  2. ^“GSM cellular networks use an APN (Access Point Name) to determine how a mobile station, in this case a Digi Connect WAN or RG” (PDF). Retrieved 2011-04-05.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *